Apa Nova a cerut și a primit de 14 ori „ajustări tarifare extraordinare”. Cum au plătit bucureștenii apă mai scumpă pentru „refacerea balanței financiare” a companiei

Publicat: 07/10/2015, 12:18

Din iunie 2003 până în prezent tariful pentru apă potabilă prestat de Apa Nova București a crescut de 6,5 ori, de la 8.800 lei vechi pe metrul cub, tarif nedenominat, echivalentul a 0,88 lei, până la 5,75 lei pe metrul cub de apă, cu TVA inclus.

Potrivit site-ului Apa Nova, cea mai recentă majorare a tarifului pentru apă potabilă și canalizare a fost operată de la 1 ianuarie anul acesta.

În tariful pentru apă potabilă și pentru canalizare sunt incluse captarea și tratarea apei brute, transportul, pomparea și distribuția apei potabile, colectarea și transportul și epurarea parțială a apelor uzate și a celor meteorice, potrivit Apa Nova.

Din cele 30 de majorări de tarife, nu mai puțin de 14 au fost „ajustări tarifare extraordinare”.

Ce sunt ajustările extraordinare? Potrivit contractului de concesiune și actelor adiționale de modificare a acestuia, ajustările tarifare extraordinare au ca scop „refacerea balanței financiare” a companiei Apa Nova care a fost sau ar putea fi „afectată în mod semnificativ de unele evenimente extraordinare (…) precum schimbări de standard de mediu/sănătate în calitatea apei sau a efluentului care au ca urmare o creștere sau o descreștere a costurilor, costuri suplimentare semnificative, impactul scăderii volumelor de apă potabilă vândute clienților față de volumul de referință asupra capacității concesionarului de finanțare a investițiilor”.

Lista majorărilor de tarife pentru Apa Nova București, avizate de ANRSC:

La acestea se adaugă și majorarea de tarife din decembrie 2014, care a stabilit tarifele care se aplică din ianuarie anul acesta.

Reprezentanții ANRSC spuneau, într-un răspuns transmis gândul anul trecut, că „avizarea ajustărilor tarifare extraordinare de către ANRSC se bazează în exclusivitate pe analiza și concluziile – recomandările incluse în raportul comisiei de experți”.

ANRSC mai menționa că tariful la apă include și o parte a investițiilor realizate pentru activitatea de canalizare, respectiv punerea în funcțiune a stației de epurare a apelor uzate Glina, „tariful de canalizare fiind astfel subdiminuat”. Într-un comunicat din septembrie al Apa Nova, campania afirma că prețurile pe care le practică se află la jumătatea clasamentului tarifelor practicate de cei mai mari 33 de operatori de apă și canal din România.

Potrivit procurorilor DNA, Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, și Costin Berevoianu, fost șef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei, dar și fost consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, ar fi făcut trafic de influență în favoarea companiei controlate de francezii de la Veolia, obținând pentru Apa Nova, contra unor sume de bani, beneficii sub formă de majorări de tarife, încheierea unor contracte cu instituțiile publice, avize, autorizații și hotărâri de consiliu favorabile sau evitarea luării unor măsuri nefavorabile.

Procurorii DNA Ploiești au ridicat în 24 septembrie documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupție ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societății. De asemenea, anchetatorii au făcut percheziții și la cinci locuințe și sedii de firme care au legătură cu faptele vizate. O zi mai târziu, procurorii DNA Ploiești au ridicat documente și de la sediul Apa Nova Ploiești, care are contract cu autoritățile din municipiu.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și Costin Berevoianu, fost șef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb de la reprezentanții acestora sume importante de bani.

Apa Nova București ar fi încheiat contract cu o firmă pentru monitorizarea angajaților, inducându-le o stare de teamă pentru a nu deconspira activitatea ilicită, spun anchetatorii, instanța motivând că martorii nu au dat informații suficiente pentru a se aprecia riscul ca salariații să fie timorați.

Conform DNA, Apa Nova ar fi angajat foști lucrători ai serviciilor secrete pentru a-și monitoriza angajații, în caz că aceștia ar fi vorbit despre ilegalitățile care aveau loc în companie. Mai mult, arată acum motivarea judecătorilor care au respins cererea DNA de arestare preventivă a inculpaților, Apa Nova angajase și o firmă de pază și protecție în acest scop, care aparținea finului omului de afaceri Ovidiu Semenescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cui revin treburile casnice și îngrijirea copiilor?